Středomořská strava funguje jako součást zdravého životního stylu i u české populace. Týká se to ale zejména žen, které díky ní mají lepší paměť a další kognitivní funkce. Vyplývá to z unikátní studie, která jako první zkoumá vliv konzumace potravin typických pro Itálii, Řecko nebo Španělsko na populaci některé ze středoevropských zemí. Do analýzy bylo zahrnuto více než 6000 Čechů žijících primárně ve městech.
Účastníci výzkumu vyplňovali dotazníky, ve kterých bylo celkem 136 různých potravin a nápojů. Vědce zajímala četnost, tedy jak často potraviny typické pro středomořskou stravu jako jsou ryby, ovoce a zelenina, luštěniny a další konzumovali. Následně zjišťovali, jaký z toho mají strávníci zdravotní profit v oblasti kognice zahrnující vnímání, myšlení, paměť a další charakteristiky. Středomořské stravě ve velkém holduje 19 % mužů a 26 % žen. „U mužů šlo nejčastěji o zaměstnané a fyzicky aktivnější. Byli to lidé, kteří měli vyšší průměrný energetický příjem, zároveň šlo o nekuřáky a neužívali vitamínové doplňky,“ uvedla Eliška Hrežová z Národního institutu SYRI, která výzkumný tým vedla.
Ženy, které milují středomořskou kuchyni, jsou stejně jako muži spíše vzdělanější, jde zároveň o sportovní typy a nekuřačky. Podle studie netrpí materiální deprivací a vědcům také nehlásily v podstatě žádné depresivní symptomy. Z hlediska jednotlivých složek stravy ženy nejčastěji preferovaly ovoce a ořechy, muži ze středomořské stravy volí nejčastěji obiloviny, potom ovoce a ořechy, zeleninu, luštěniny a další.
„Konzumace středomořské stravy je podle naší studie pozitivně spojená u žen s lepším fungováním paměti a dalších kognitivních funkcí včetně rychlosti myšlení, soustředění a podobně. Zajímavé je, že u mužů jsme naopak nenašli žádné statisticky významné asociace spojené se středomořskou stravou snad s výjimkou horší pozornosti, mentální rychlosti a koncentrace,“ uvedla Hrežová k hlavním výsledkům studie.
Vysvětlení genderových rozdílů může podle ní spočívat v obecných preferencích stravování. Ženy si dlouhodobě vybírají zdravější potraviny, naopak muži mají tendenci preferovat více potravin s vyšším obsahem tuku nebo červeného masa. „Muži zároveň nemyslí na to, co jí tak často, takže jejich odpovědi v záznamu stravy mohly být méně přesné,“ uvedla Hrežová.
I tak je podle vědkyně patrné, že už se středomořská strava v českých kuchyních postupně zabydluje. „Svoji roli hraje i to, že ženy jsou často otevřenější změnám životního stylu v souvislosti s péčí o zdraví, což může přispět k větší oblibě středomořské stravy a pozitivním výsledkům v kognitivních testech,“ dodala Hrežová.
Odkaz na článek: Mediterranean diet score linked to cognitive functioning in Czech women: a cross-sectional population-based study | European Journal of Nutrition
Zařazení: juniorní výzkumnice
+420 549 498 755eliska.hrezova@recetox.muni.cz Přírodovědecká fakulta MU